Retos és una xarxa d'àmbit nacional liderada pel Ministeri de Treball i Economia Social a través de la Direcció General del Treball Autònom, de l'Economia Social i de la Responsabilitat Social de les Empreses.
La Xarxa Retos queda integrada per institucions públiques i privades de territoris locals (municipis, províncies, consorcis) constituïts en xarxa, la missió de la qual és articular, integrar i implementar diferents estratègies per al desenvolupament de Territoris Socialment Responsables, que millorin la qualitat de vida dels seus habitants.
Formen part de la xarxa els territoris següents, classificats per comunitats autònomes.
Diputació d'Almeria
Ajuntament de Cadis
Diputació de Cadis
Diputació de Granada
Ajuntament de Jaén
Diputació de Màlaga
Mancomunitat de Guadalhorce (8 municipis de Màlaga)
Ajuntament de Sevilla
Ajuntament d'Avilés
Ajuntament de Gijón
Ajuntament de Santander
Ajuntament de Burgos
Ajuntament d'Alcázar de San Juan
Ajuntament de Ciudad Real
Ajuntament de Toledo
Diputació de Conca
Diputació de Barcelona
Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Junta d'Extremadura
Diputació de A Corunya
Diputació de Pontevedra
Ajuntament de Móstoles
Ajuntament de Rivas Vaciamadrid
Ajuntament de Bilbao
Ajuntament de Castelló
Consorci Pactem-Nord (21 ajs. Comarca L'horta Nord – València)
Ajuntament de Gandia
Ajuntament de Paterna
Ajuntament de València
Retos es va constituir formalment l'any 2008, com a resultat de la Iniciativa Comunitària eQual, cofinançada pel Fons Social Europeu, amb la intenció de ser una referència en responsabilitat social territorial.
Des de llavors, ha desenvolupat la seva activitat de manera ininterrompuda, ja que és un referent nacional i internacional en la promoció dels valors i principis de la responsabilitat social de les empreses.
La presidència correspon a la persona titular de la Direcció General de Treball Autònom, Economia Social i Responsabilitat Social de les Empreses.
La Secretaria Tècnica correspon a la Subdirecció General d'Economia Social i de Responsabilitat Social de les Empreses, dotada d’assistència tècnica per ajudar en aquesta tasca.
Hi ha una Assemblea de la xarxa, que, tradicionalment, es reuneix dues vegades a l'any: una amb caràcter rotatori en un dels territoris de la xarxa, i una altra a Madrid, a la seu del Ministeri de Treball i Economia Social.
L'objectiu de la Xarxa és articular, integrar i implementar diferents estratègies per al desenvolupament de Territoris Socialment Responsables, entenent com a tals l'aplicació de conceptes de responsabilitat social, econòmica i mediambiental a un territori, basant-se en la governança participativa amb un component ètic.
Els principis comuns que la inspiren són:
La Xarxa es configura com un fòrum d'intercanvi de bones pràctiques en matèria de responsabilitat social lligada al territori i com una eina per a la difusió, implantació i consolidació d'actuacions de responsabilitat social als territoris implicats.
Es desenvolupen les activitats següents:
Així, des de la seva constitució formal, des de la Xarxa Retos s'han desenvolupat:
S'han difós i intercanviat més de 200 bones pràctiques promogudes pels seus integrants. Les temàtiques comprenen des de les qüestions relacionades amb la discapacitat, la igualtat d'oportunitats i de gènere, les clàusules socials a la contractació pública, la integració sociolaboral de persones en situació o risc d'exclusió, el medi ambient, la responsabilitat social de les pimes, o el treball en xarxa.
El treball de la xarxa Retos ha propiciat nombroses col·laboracions bilaterals o multilaterals entre membres de la xarxa, que han conclòs en una millora dels serveis prestats per les entitats locals.
La Xarxa col·labora amb les principals xarxes d'entitats locals del nostre país, com ara el Fòrum de Ciutats per l'Ocupació, INNPULSO – Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació i REDEL – Xarxa d'Entitats per al desenvolupament local.
Aquesta col·laboració s'ha intensificat en els darrers mesos i es va concretar en un gran esdeveniment conjunt de les quatre xarxes d'entitats locals celebrat el desembre de 2021 a Medina del Campo, on es van posar en comú els treballs de les xarxes i es van posar les bases per a una col·laboració permanent. Està previst que el pròxim esdeveniment de les quatre xarxes tingui lloc el mes de maig del 2024.
Per al Ministeri de Treball i Economia Social, l'activitat de la xarxa és un actiu important i, com a tal, s'ha anat incorporant als plans i les estratègies relacionades tant amb l'economia social com amb la responsabilitat social de les empreses. Així mateix, té una relació directa amb l'Agenda 2030 i el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.