La capitalitat espanyola de l'economia social és una iniciativa impulsada pel Ministeri de Treball i Economia Social, en col·laboració amb el sector de l'economia social, per reconèixer i visibilitzar el paper d'aquest model empresarial en el desenvolupament econòmic i social del nostre país.
L'economia social representa el conjunt d'activitats econòmiques d'iniciativa privada que no només pretenen beneficiar les persones que les posen en marxa, sinó tota la societat.
La Declaració de Luxemburg, adoptada a la Conferència de Luxemburg el desembre de 2015, estableix que la Unió Europea ha d'arribar a una entesa sobre l'abast de l'economia social, respectar l’enorme diversitat que hi ha a la Unió i defensar la inclusió de l'economia social al procés de modernització de l'estratègia del mercat únic.
Per tal de garantir el desenvolupament dels acords assolits a la Declaració de Luxemburg, Espanya proposa la creació d'un Comitè de Seguiment, format per representants d'alt nivell dels estats membres de la Unió Europea compromesos amb l'economia social, l'objectiu del qual és donar continuïtat i seguiment als acords assolits en el marc de l’esmentada declaració, així com la promoció i el desenvolupament efectiu de l'economia social. Amb motiu de les reunions del Comitè, l’any 2020 Toledo va ostentar la capitalitat europea de l'economia social.
La capitalitat espanyola de l'economia social és una iniciativa impulsada pel Ministeri de Treball i Economia Social, en col·laboració amb el sector de l'economia social, que sorgeix emulant l’èxit de la capitalitat europea en el marc del Comitè de Seguiment de la Declaració de Luxemburg, per reconèixer i visibilitzar el paper d'aquest model empresarial en el desenvolupament econòmic i social del nostre país.
Així doncs, cada any es designa una ciutat com la capital espanyola de l'economia social, que es converteix en l'escenari de diverses activitats, esdeveniments, jornades i trobades que volen difondre i promoure els valors, els principis i les bones pràctiques de l'economia social, així com fomentar l'emprenedoria, la innovació, la inclusió i la sostenibilitat en aquest àmbit.
L'elecció de la capitalitat espanyola de l'economia social es decideix al si del Consell de Foment de l'Economia Social (CFES), òrgan col·legiat, assessor i consultiu per a les activitats relacionades amb l'economia social a l'àmbit de l'Administració General de l'Estat.
La primera ciutat que va ostentar aquest títol va ser Toledo, el 2020; seguida de Terol, el 2021; Santiago de Compostel·la, el 2022; Sant Sebastià, el 2023, i València, el 2024.
Els objectius principals de la iniciativa són:
La designació de Toledo com a Capital Europea de l’Economia Social s’ha produït dins de la presidència espanyola de la Comissió de Seguiment del Pacte de Luxemburg.
Durant aquesta capitalitat, Toledo es converteix en el centre dels actes d’àmbit local, autonòmic, estatal i internacional desenvolupats per divulgar i potenciar els principis i els valors que situen l’economia social com a columna vertebral d’un moment decisiu després de la crisi provocada per la pandèmia del COVID-19.
Toledo és un lloc històric de trobada i de diversitat des del qual rellançar el paper de l’economia social en aquesta recuperació. Una confluència oportuna entre la societat civil, les famílies de l’economia social i les administracions responsables.
Per a més informació sobre les activitats en el marc de la capitalitat, consulta el web
Terol va ser designada al març de 2021 pel Ministeri de Treball i Economia Social com a Capital Espanyola de l’Economia Social. El 29 de juny de 2021 es va presentar l'agenda d'actes com a Capital Espanyola de l’Economia Social en una trobada telemàtica entre tots els agents intervinents.
Terol aposta per l’economia social com a segment empresarial clau de cara al futur de la ciutat i una palanca per a l’economia i la recuperació social, per la seva capacitat d’oferir respostes innovadores i integradores als reptes als que la societat i l’economia de Terol hauran d’enfrontar-se en els propers anys.
Per a més informació sobre les activitats en el marc de la capitalitat, consulta el web
Al mes de febrer de 2022, la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va anunciar la capitalitat de Santiago de Compostel·la de l’economia social 2022 durant l'acte de constitució del Consell Estatal per al Foment de l’Economia Social.
Això suposa una enorme oportunitat per visibilitzar l’Economia Social espanyola i el seu paper actiu per aportar solucions innovadores i sostenibles al repte demogràfic.
La capitalitat per a Santiago arriba després d’un 2021 en què es van succeir els reconeixements a l'economia social gallega. Al novembre de 2021, el Consell Econòmic i Social de Galícia va aprovar una declaració institucional de suport a l’economia social gallega i, al mes de desembre, el Parlament de Galícia va fer també una declaració institucional posant en valor els seus principis i la seva contribució a la cohesió social.
Per a més informació sobre les activitats en el marc de la capitalitat, consulta el web
https://santiagocapitaleconomiasocial.es/
El 2023, Sant Sebastià va ostentar la Capitalitat i, coincidint amb el semestre de la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea, s’hi va celebrar una Conferència Europea d'Alt Nivell amb l'objectiu de visibilitzar l'economia social tant en l'àmbit local i nacional, com internacional.
La designació d’aquesta ciutat per part del CFES va tenir com a objectiu fer valer el teixit empresarial de l’economia social del territori guipuscoà i donar a conèixer les nombroses iniciatives i experiències que serveixen d’exemple a l’hora de potenciar la creació de noves entitats de l’economia social.
El 24 de gener de 2024, la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va anunciar la designació de València com la Capital Espanyola de l'Economia Social 2024. El 5 d'abril es va celebrar a València l'esdeveniment oficial de presentació de la capitalitat amb presència de la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz; l'alcaldessa de València, María José Català; el president de CEPES, Juan Antonio Pedreño, i representants de l'economia social de la Comunitat Valenciana, així com de les diferents administracions implicades i de la Universitat de València.
La designació de València com la capital espanyola de l'economia social és una oportunitat per impulsar una economia més justa, igualitària, participativa i integradora a la Comunitat Valenciana, que posi les persones al centre.
Per a més informació sobre les activitats en el marc de la capitalitat, consulta el web valènciacapitaleconomiasocial.es.
La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va participar el 26 de febrer a l'acte central d'obertura de Múrcia com a capital de l'economia social en un acte en què també van participar la secretària d'Estat d'Economia Social Amparo Merino, el premi Nobel d'Economia Eric Maskin i el president de la regió Fernando López Miras, entre altres autoritats locals.
A Múrcia, durant aquest any 2025, se celebraran més d'un centenar d'activitats entre reunions, debats, actes, fòrums nacionals i internacionals, així com múltiples assemblees d'entitats per donar a conèixer el potencial de l'economia social com a model empresarial que aporta desenvolupament econòmic i social, així com innovació i inclusió.
La Capitalitat de l'Economia Social cerca donar reconeixement i visibilitat a un model econòmic i social que al nostre país ja suposa al voltant del 10 % del PIB a través de més de 43.000 empreses i entitats que comporten al voltant de dos milions de llocs de treball, directes i indirectes.
Per a més informació sobre les activitats en el marc de la capitalitat consulta la web https://murcia-2025.es/