ÉS ECONOMIA SOCIAL

Des de la Unió Europea, es busca donar més pes i importància a l'emprenedoria juvenil en l'àmbit de l'economia social, abordant diferents aspectes, entre els quals destaquen:

  • Fomentar la preferència dels joves per l'autoocupació abans que per la feina per compte aliè.
  • Superar els obstacles i barreres a l'emprenedoria juvenil.
  • Formació en matèria d'emprenedoria.
  • Suport a l'hora d'emprendre mitjançant un acompanyament necessari o subvencions.

Per contribuir a l’assoliment d’aquests objectius, el Component número 23 del PRTR «Noves polítiques públiques per a un mercat de treball dinàmic, resilient i inclusiu» desenvolupa, en la Inversió 6, el «Pla integral d'impuls a l'economia social per a la generació d'un teixit econòmic inclusiu i sostenible». Dins d’aquest Pla, hi ha diversos programes d’actuació, dels quals, el “Programa 2 és INICIATIVA_ES. Projectes de creació i consolidació d’entitats del teixit productiu de l'economia social amb caràcter innovador, incidint en el relleu generacional i en l'emprenedoria juvenil” és el que pren més rellevància en matèria d’emprenedoria juvenil.

Per aquest motiu, des del Comissionat Especial per a l'Economia Social, s'ha licitat un contracte que consisteix en el disseny de tres manuals per fomentar l'emprenedoria juvenil en matèria d'economia social en l'àmbit educatiu, tot això emmarcat dins del Pla de recuperació, transformació i resiliència.

Constitueix l'objecte de contractació el disseny de tres manuals per al foment i la visibilitat de l'emprenedoria en economia social, dirigits a estudiants de formació reglada i, en concret, a alumnes que pertanyen a l'educació primària, secundària no obligatòria i ensenyament superior, respectivament.

La finalitat d'aquests manuals és la de traslladar el concepte d'economia social, així com els valors i principis que representa, als joves des de l’educació primària a l’educació superior. Entenent com a emprenedoria juvenil l'actitud i l'aptitud per dur a terme un projecte mitjançant idees i oportunitats, afrontant les adversitats.

Fomentar l'emprenedoria en infants i joves és una actuació necessària per promoure'n l'autonomia i la superació a la vida, així com per impulsar la generació d'idees davant de situacions diferents, la capacitat de ser propositius i assumir riscos. Els beneficis d'aquesta pràctica són múltiples, des del desenvolupament de la creativitat, la confiança i el pensament positiu, fins a la millora de la capacitat per resoldre conflictes i prendre decisions.

A més, tenen com a objectiu, d'acord amb la Línia d'actuació 2 de l'Estratègia Espanyola de l'Economia Social 2023-2027, impulsar el reconeixement de l'ES entre la societat en conjunt, d’una manera més enfocada als joves, en aquest cas.

Per tal de facilitar l'accés de la població amb dificultats d'inserció laboral i, més concretament, dels joves, a aquestes noves fórmules d'emprenedoria, es desenvolupa la Línia d'actuació 11, l'objectiu de la qual és augmentar la presència de l'ES en les noves iniciatives d'emprenedoria. Per a això, es reconeixerà de manera específica la formació no universitària específica per a l'emprenedoria amb fórmules d’economia social. A més, es vol incorporar als plans d'estudis d'ensenyaments universitaris formació específica de l'emprenedoria amb fórmules d'ES.

Continuant amb el foment de l'emprenedoria entre els joves, entre altres col·lectius amb dificultats d'accés a l'ocupació, es desenvolupen les línies d'actuació 15 i 16, que se centren a fomentar la igualtat d'oportunitats en col·lectius amb dificultats d'accés a l'ocupació (com són els joves sense formació ni experiència professionals) i a afavorir el relleu generacional a l'ES, respectivament.

Els manuals constituïts tenen caràcter d’interès públic, ja que la seva difusió suposa una eina eficaç per aconseguir més impuls, promoció, coneixement i desenvolupament del model empresarial socialment responsable propi de l'economia social. Així mateix, la difusió dotarà de coneixement els estudiants en àmbits com ara el desenvolupament econòmic sostenible i inclusiu, l'impuls del desenvolupament local, l'arrelament de la població i els pilars bàsics sobre els quals s'assenta la gestió en entitats de l'economia social.