Des del Comissionat Especial per a l'Economia Social, gràcies al finançament dels fons MRR, dins del PERTE de l'economia social i de les cures, i amb l’objectiu de donar suport al compliment de l'Objectiu 349 del Component 23 «Noves polítiques públiques per a un mercat de treball dinàmic, resilient i inclusiu», Inversió 6 del Pla de recuperació, transformació i resiliència, s'han dut a terme per als joves les actuacions següents.
Dirigit a estudiants d'ensenyaments superiors (universitat i formació professional), així com a joves diplomats.
L’objectiu d'aquest manual és presentar el concepte d'economia social als estudiants d'ensenyaments superiors, així com els avantatges que posseeix aquest model d'emprenedoria respecte d'altres fórmules empresarials.
D'aquesta manera, s’introduirà els joves en les diferents formes d'empresa de l'economia social que operen en una gran diversitat de sectors econòmics, com són: les cooperatives, les mutualitats, les fundacions i les associacions que duguin a terme activitat econòmica, les societats laborals, les empreses d'inserció, els centres especials d'ocupació d'iniciativa social, les confraries de pescadors, les societats agràries de transformació, les empreses socials i les entitats singulars creades per normes específiques.
A més, es vol traslladar als joves l'atractiu d'aquestes formes empresarials en el context actual. Per fer-ho, es recalquen els principis orientadors d'aquestes empreses i entitats, entre els quals hi ha la primacia de les persones i de la finalitat social sobre el capital (article 4 de la Llei 5/2011 d'economia social), així com la capacitat que tenen d'oferir solucions col·lectives i innovadores als principals desafiaments globals: canvi climàtic, desigualtats, inclusió, bretxes entre territoris, accés a béns i serveis bàsics, etc.
Elaboració d'una metodologia detallada i innovadora per a la constitució, preferentment per dones i joves, de societats cooperatives en zones en situació o risc de despoblament.
A través d'aquesta metodologia, es busca explicar detalladament de quina manera es preveu la creació de les societats cooperatives d'àmbit estatal. Tot i que el contingut de la metodologia ha de contenir els aspectes comuns aplicables a totes les zones en situació o risc de despoblament, es pretén l'estudi detallat d'elements singulars aplicables a territoris particulars.
Tant a l’Ordre TES/1233/2022, de 5 de desembre, on s'estableixen les bases reguladores i s'aprova la convocatòria per a la Convocatòria d'ajuts del Pla integral d'impuls per a l'economia social 2022-2023, com a l’Ordre TES/869/2023, de 22 de juliol, on s'estableixen les bases reguladores d'ajuts per al Pla integral d'impuls a l'economia social de 2024 en endavant, es contempla que els projectes subvencionables vagin dirigits a joves per tal d’afavorir la introducció dels joves en activitats de l'economia social.
A través del Hub d'avantguarda, l'economia social espanyola busca convertir-se en un referent de socialització perquè les noves generacions de joves puguin visibilitzar i conèixer una fórmula diferent, més justa, igualitària i participativa de fer economia, amb l'objectiu, entre d'altres, d’atraure talent a l'economia social.