ÉS ECONOMIA SOCIAL

L'aprovació, en el Consell de Ministres, del Projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica de l'economia social i de les cures (PERTE ESiEC), cristal·litza el compromís d'impulsar i desenvolupar el sector de l'economia social i de les cures, amb el fi últim de posar les persones i les cures que necessiten al centre de la recuperació, ja que aposta fermament per un model productiu amb una eficàcia econòmica i un impacte social demostrats.

Informe necesidades de la economía social

L'elaboració d'aquest informe es fonamenta en la necessitat de disposar d'assistència tècnica de mitjans aliens per a l'elaboració d'un document que sistematitzi i estructuri de manera coherent les peticions, suggeriments i necessitats del sector de l'economia social als diferents territoris del nostre país.

En concret, aquest informe permet comptar amb una eina que assenyali les línies d'actuació dels successius instruments jurídics que es formalitzin en el marc de l'esmentat PERTE ESiEC, dins la Inversió 6 del Component 23 “Pla integral d'impuls a l'economia social per a la generació d'un teixit econòmic inclusiu i sostenible”, contribuint a l'objectiu número 349 de l'Annex de la Proposta de Decisió d'Execució del Consell (COM (2021) 322 final).

Així, aquest informe se centra en els aspectes següents:

  • La posada en contacte amb els agents representatius i rellevants de l'àmbit de l'economia social, amb l'objectiu d’identificar les peticions, els suggeriments i les necessitats detectades en l'àmbit de l'economia social al llarg de tot el territori nacional.
  • Sistematitzar i categoritzar la informació rellevant a partir de les dades i la informació generada en l'actuació anterior.
  • Concloure amb les principals aportacions, que comprenen des de la comunicació i el contacte amb les parts del sector fins a la formulació d'una proposta de les línies d'actuació que, després del treball de camp oportú, es consideri que serveixen de suport per al disseny d'instruments jurídics successius que donin compliment al Pla de recuperació, transformació i resiliència.

Aquestes actuacions es duen a terme mitjançant dos tipus de fonts: personals i documentals.

  1. Entre les fonts documentals, hi consten, entre d'altres, el Pla d'acció europeu de l'economia social, l'Agenda 2030 de les Nacions Unides i el Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d'Espanya.
  2. Les entitats consultades han estat tant sòcies de CEPES (AEDIS, CAE, CEM, etc.) com entitats externes (Comunitat de Madrid; Direcció General d'Autònoms, Economia Social i RSE del Ministeri de Treball i Economia Social; PP; PSOE; Unides Podem; Social Economy Europe, etc.).

Per tot això, a través d'aquest informe es fa una detecció de les necessitats del sector de l'economia social i les seves propostes en els àmbits següents:

  • Participació institucional.
  • Propostes de caràcter normatiu i d'incidència en les polítiques públiques.
  • Fonts estadístiques.
  • Plànol internacional de la Unió Europea.
  • Sectors econòmics emergents i de base tecnològica.
  • Fons NextGeneration EU - PERTE de l'Economia Social.
  • Visibilitat de l'economia social.
  • Potenciar que els joves s’apropin a l'economia social.
  • Donar força a l'economia social als territoris.