ÉS ECONOMIA SOCIAL

El mes d’abril del 2023, i gràcies a l’impuls del Govern d’Espanya, l’Assemblea General de l’ONU va aprovar la primera Resolució sobre l’economia social: «Promoure l’economia social i solidària per al desenvolupament sostenible». A la resolució, s’anima a promoure aquest model econòmic, com a model integrador i amb objectius socials, basat en la solidaritat interna i amb les persones al seu centre.

La proposta d’Espanya de llançar aquesta resolució va ser recolzada a les Nacions Unides pels governs de Bèlgica, Canadà, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Eslovènia, França, Guinea Equatorial, Hongria, Itàlia, Luxemburg, el Marroc, la República Dominicana i el Senegal.

La vicepresidenta segona del Govern d’Espanya i titular del Ministeri de Treball i Economia Social va recalcar, al seu discurs davant l’ONU, la importància d’aquest nou model. Va posar com a exemple Espanya, on l’economia social representa el 10 % del PIB, i va assenyalar que es tracta d’un teixit empresarial sòlid, capaç d’adaptar-se als canvis, i que promou la participació de les persones treballadores en la presa de decisions empresarials.

Aquesta resolució, adoptada al si de l’ONU, inclou una definició de l’economia social i solidària (d’ara endavant, «ESS»), entenent com a tal el conjunt d’«empreses, organitzacions i altres entitats que duen a terme activitats econòmiques, socials i mediambientals d’interès col·lectiu o general, que es basen en els principis de la cooperació voluntària i l’ajuda mútua, la governança democràtica o participativa, l’autonomia i la independència, i en què prevalen les persones i el fi social per sobre del capital en la distribució i l’ús dels excedents o els beneficis». Així mateix, reconeix les cooperatives com a part de l’ESS, juntament amb les associacions, les mútues, les fundacions, les empreses socials, i «altres entitats que operen segons els seus valors i principis».

El gener del 2024, els governs de Brasil, Colòmbia, Espanya, Guatemala, Mèxic i Xile van constituir, a Ciutat de Mèxic, la Xarxa Iberoamericana de Foment de l'Economia Social i Solidària (RIFESS), a la qual posteriorment es van sumar països com ara Costa Rica, Cuba, Paraguai, Portugal, Hondures o República Dominicana.

La Xarxa busca reunir el nombre més gran possible d'Estats iberoamericans compromesos en la promoció de l'economia social per intercanviar, mitjançant seminaris i trobades, experiències i polítiques públiques i avançar conjuntament en l'espai iberoamericà en els objectius marcats en la Resolució de l'Assemblea General de l'ONU de 2023 i la plena integració de tot aquest ecosistema productiu en el comerç regional.

En matèria d’economia social, destaquen les actuacions que, al llarg dels anys, han anat duent a terme els governs d’Espanya i França per millorar la cooperació.

L’any 2019, es va signar un Acord de cooperació en matèria d’economia social i solidària que ampliava i actualitzava la Declaració conjunta que els dos governs havien signat l’any 2013. Aquest acord té com a objectiu incrementar la contribució de l’economia social en l’ocupació dels joves, la igualtat de gènere, la integració social, el desenvolupament territorial i la innovació social.

Tenint en compte la proximitat d’Espanya i França en matèria de cooperació, l’any 2023 es va signar un Tractat d’amistat i cooperació entre tots dos països que en reforça i enforteix la cooperació en diferents matèries, especialment, en la social.

L’article 29 del Tractat aborda exclusivament l’economia social i assenyala que els dos països es comprometen a intercanviar informació i experiència en la matèria, així com a crear un grup de treball entre els ministeris competents, amb periodicitat anual, que podrà romandre obert als interlocutors socials.

Finalment, a la Resolució del 17 de maig de 2023 de la Secretaria d’Estat d’Ocupació i Economia Social, per la qual es publica l’Acord del Consell de Ministres d’11 d’abril de 2023, pel qual s’aprova l’Estratègia Espanyola d’Economia Social 2023-2027, es recullen, entre altres actuacions a desenvolupar, la incorporació de l’economia social com a senyal d’identitat de l’acció d’Espanya davant les institucions europees, i la necessitat de seguir desenvolupant acords bilaterals en matèria d’economia social amb Portugal i França.

Els governs d’Alemanya i Espanya atorguen un paper prioritari a l’economia social en les relacions bilaterals. Fruit d’això, l’any 2022, es crea el Pla d'acció que desenvolupa els acords assolits a la XXV Cimera Hispanoalemanya.

Ambdós països s’han compromès a treballar de manera conjunta per promoure l’economia social a través del foment a la innovació, el comerç, la indústria, l’emprenedoria, i per a un desenvolupament econòmic sostenible, així com per al desplegament del Pla d’acció europeu d’economia social.

Aquest pla té per objecte potenciar l’economia social tant per a una transició verda i digital com per a la transformació del model econòmic en un de més sostenible i avantguardista.

Espanya i Colòmbia representen una relació bilateral estratègica i sòlida en diversos àmbits, especialment en el de l’economia social. Per això, l’any 2022, es va signar una declaració conjunta entre tots dos governs que té com a fonament els principis de l’economia social.

Aquesta declaració posa èmfasi en la importància del diàleg i la participació ciutadana, així com en la necessitat de fer front als desafiaments que presenta el canvi climàtic, treballant per trobar un model econòmic més sostenible que preservi la biodiversitat i els ecosistemes estratègics. Alhora, es recalca la importància de treballar en l’enfortiment de les polítiques públiques en matèria d’igualtat de gènere i d’empoderament de les dones. També es destaca la importància de reforçar la cooperació entre tots dos països per al desenvolupament sostenible, de manera que permeti accelerar i consolidar el creixement econòmic i el desenvolupament rural.

A més d’aquesta declaració, els dos països han signat el primer memoràndum d’entesa per consolidar la matèria sociolaboral. Aquest memoràndum pretén promoure un desenvolupament econòmic sostenible, potenciar l’estabilitat en l’ocupació, la reducció de la temporalitat, fomentar la igualtat de gènere i impulsar la negociació col·lectiva i el diàleg social.

Finalment, aquest acord té com a objectiu prioritzar els interessos de les persones treballadores i millorar el teixit econòmic de tots dos països, alhora que s'avança cap a un mercat laboral més just.

Amb l’objectiu de promocionar l’economia social en l'àmbit internacional, el juny del 2023 es va signar una declaració d’intencions entre el Govern d’Espanya i el Senegal. El document recull la voluntat dels dos països de cooperar en el desenvolupament d’aquest model empresarial.

Després de signar la declaració, la vicepresidenta segona del Govern d’Espanya i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i la ministra senegalesa de Microfinances i d’Economia Social i Solidària, Victorine Anquediche Ndeye, van participar en la presentació del «Full de ruta per la igualtat efectiva entre dones i homes a l’economia social», impulsada pel Grup de treball de dones líders de l’economia social (MujerES LíderES) i el Ministeri de Treball i Economia Social, en col·laboració amb CEPES.

El març del 2024, la vicepresidenta del Govern d'Espanya va signar un memoràndum d'entesa amb Bulgària en matèria d'economia social, amb el propòsit de reforçar la cooperació i fomentar el creixement d'aquest model econòmic a tots dos països.

A través d'aquest acord, Espanya i Bulgària es comprometen a impulsar conjuntament el desenvolupament del pla d'acció per a l'economia social de la Unió Europea i donar suport a la implementació de la recomanació del Consell de la UE sobre l'establiment de condicions marc per a l'economia social.

Aquest memoràndum reflecteix el ferm compromís dels dos països amb la promoció de models empresarials més inclusius i sostenibles, contribuint així al desenvolupament econòmic i social tant en l’àmbit bilateral com a escala europea i internacional.

El memoràndum d'entesa sobre cooperació entre el Ministeri de Treball i Economia Social del Regne d'Espanya i el Ministeri de Treball de l'Estat de Palestina és un acord signat el 21 de novembre del 2024, durant la primera reunió d'alt nivell entre els dos països celebrada a Madrid.

La firma d'aquest memoràndum, subscrit per la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social d'Espanya, Yolanda Díaz, i la seva homòloga palestina, Enas Attari, té com a objectiu aprofundir la col·laboració tècnica en àmbits sociolaborals i d'economia social.

Aquest acord fomenta la cooperació entre els dos ministeris en àrees com ara la igualtat salarial, les estadístiques laborals, l'autoocupació, les cooperatives, el diàleg social, la formació professional i els serveis públics d'ocupació.

En l'apartat 2 d'aquest memoràndum, s'aborda específicament l'intercanvi d'informació i de bones pràctiques entorn d'estratègies i programes per a l'impuls de l'economia social, així com aspectes clau com ara finançament, estadístiques i marcs legals. D'aquesta manera, aquest acord reafirma el compromís d'Espanya i Palestina amb la promoció de models empresarials més inclusius i sostenibles i afavoreix el desenvolupament econòmic i social de tots dos països.

El 8 de setembre del 2021, en el marc de la Cimera Ibèrica d'Economia Social celebrada a Coïmbra, els governs d'Espanya i Portugal van signar un memoràndum d'entesa sobre Economia Social. ​

Aquest acord té com a objectiu enfortir la col·laboració entre els dos països en l'àmbit de l'economia social i estableix diverses línies d'actuació:

  • Definició del rol dels Consells Nacionals d'Economia Social: es reconeixen com a òrgans de consulta i intercanvi d’experiències sobre legislació i plans relacionats amb l’economia social.
  • Intercanvi d'informació estadística: es promourà la col·laboració entre els Instituts Nacionals d'Estadística dels dos països per a la realització d'estadístiques i la definició de metodologies en l'elaboració d'informes.
  • Celebració biennal de la Cimera Ibèrica d'Economia Social: s'acorda la realització d'aquest esdeveniment cada dos anys per avaluar i promoure conjuntament l'economia social als dos països.
  • Impuls de l'economia social en cimeres iberoamericanes: es comprometen a desenvolupar propostes conjuntes per enfortir la presència de l'economia social en l'àmbit iberoamericà.

Aquest memoràndum reflecteix el compromís dels dos països per promoure models empresarials més inclusius i sostenibles per tal de contribuir al desenvolupament econòmic i social d'Espanya i Portugal.

Més tard, en el marc de la Cimera ibèrica de Lanzarote del 15 de març del 2023, tots dos països van signar un memoràndum d'entesa específic de formació en l'àmbit de l'economia social.

El novembre del 2022, els governs de Mèxic i Espanya van signar un memoràndum d'entesa en matèria laboral, amb l'objectiu d'enfortir la cooperació i promoure una agenda compartida en aquest àmbit.

Aquest acord se centra en polítiques coincidents com ara l'increment del salari mínim, la millora de les condicions laborals i la protecció social de grups en situació de vulnerabilitat. A més, cerca enfortir la inspecció laboral, promoure el diàleg social, garantir la llibertat sindical i fomentar la negociació col·lectiva autèntica, així com la capacitació laboral de joves.

En l'àmbit de l'economia social i solidària s'estableixen els punts següents:

  • Inclusió de grups vulnerables: es busca integrar joves i dones en l'economia social i solidària dins de les polítiques de cooperació econòmica, social i empresarial.
  • Enfortiment del sector: es promourà la coordinació i la cooperació entre les entitats més representatives de l'economia social als dos països.
  • Intercanvi de coneixements: Es fomentarà l’intercanvi d’informació i suport tècnic per desenvolupar polítiques, programes i accions que impulsin les entitats de l’economia social i les seves associacions.

Aquest acord reforça el compromís de Mèxic i d'Espanya amb una economia més inclusiva, justa i solidària.

L'abril del 2023, els ministeris de Treball d'Espanya i del Brasil van signar un memoràndum d'entesa amb l'objectiu de reforçar la cooperació en matèria sociolaboral i consolidar una agenda comuna de drets laborals, justícia social i diàleg entre treballadors i ocupadors.

Aquest acord, signat per la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social d'Espanya, Yolanda Díaz, i el ministre de Treball i Ocupació del Brasil, Luiz Marinho, busca situar les polítiques laborals al centre del desenvolupament econòmic i social dels dos països, per tal de garantir més equitat i millors condicions per als treballadors.

El memoràndum d'entesa entre Espanya i el Brasil en matèria sociolaboral reforça la democràcia econòmica i l'equitat en el repartiment de beneficis mitjançant la promoció de millors condicions laborals, salarials i d'hores de treball, amb un enfocament especial en les petites i mitjanes empreses (PIMEs).

A més, impulsa la sindicalització i la participació dels treballadors i dona suport a reformes sindicals per garantir l'afiliació de tots, amb especial atenció a la perspectiva de gènere i la inclusió de joves en la vida sindical. També es cerca la integració de polítiques laborals, socials i de seguretat en un sistema únic de protecció social que garanteixi millors condicions laborals. Pel que fa a la digitalització de l'ocupació, l'acord preveu el desenvolupament de normatives per regular l'economia de plataformes i el treball digital, a més del teletreball, i assegura els drets laborals en aquests nous entorns.

Finalment, s'estableixen mecanismes de cooperació mitjançant la creació de grups de treball, estudis comparatius sobre l'impacte de les polítiques laborals i l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques en matèria d’economia social.

Tot i que el document està dirigit a la cooperació sociolaboral entre Espanya i el Brasil, els punts esmentats impacten directament en l'economia social, ja que busquen promoure condicions laborals justes, equitat en la distribució de beneficis i protecció dels treballadors en sectors emergents.

En el marc de la celebració del Congrés Internacional del Treball, que va tenir lloc a Madrid al mes de novembre de 2024, es va produir la signatura del memoràndum d'entesa sobre cooperació en l'àmbit de l'economia social, amb l'objectiu d'enfortir el diàleg, l'intercanvi de bones pràctiques i el desenvolupament d'estratègies conjuntes per potenciar el sector de l'economia social a tots dos països.

La signatura de l'acord va anar a càrrec de la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social d'Espanya, Yolanda Díaz Pérez, i de la ministra de Treball i Solidaritat Social de Romania, Simona Bucura-Oprescu. Amb aquest memoràndum, ambdues nacions reafirmen el seu compromís amb un model econòmic més inclusiu, sostenible i solidari dins de la Unió Europea.

El memoràndum estableix un marc de cooperació per enfortir l'economia social a través de l'accés a finançament, el reconeixement a la UE, el mesurament d'impacte social i el suport a la formació en el context de la transició verda i digital. També impulsa el diàleg entre sectors i facilita l'accés a mercats i xarxes de col·laboració.

Per assolir aquests objectius, s'implementaran accions com ara l'intercanvi de bones pràctiques, la participació en esdeveniments, la formació professional i la creació de grups de treball especialitzats en projectes i marcs normatius.