ÉS ECONOMIA SOCIAL

Per tal d’impulsar la recuperació de la Unió Europea, el Consell Europeu de 21 de juliol del 2020 va acordar un paquet de mesures de gran abast, conegut com a Instrument de Recuperació de la Unió Europea (NextGenerationEU) i del qual formen part els dos instruments, el Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (d'ara endavant, «MRR») i l'Ajut a la Recuperació per la Cohesió i els Territoris d'Europa (REACT-EU). L'objectiu és mitigar l'impacte econòmic i social de la pandèmia, fer que les economies i les societats europees siguin més sostenibles i resilients i que estiguin més ben preparades per als reptes i les oportunitats de les transicions ecològica i digital.

Com a conseqüència, la Unió Europea va adoptar el Reglament (UE) núm. 2020/2094 del Consell, de 14 de desembre de 2020, i el Reglament (UE) núm. 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR). Aquest mecanisme és l'eix central de les mesures extraordinàries de recuperació de la Unió Europea.

Com a conseqüència, el Govern d'Espanya va elaborar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (d'ara endavant, «PRTR»), els projectes del qual van dirigits a la realització de reformes estructurals, mitjançant canvis normatius i inversions, i a la transformació d'una estructura més resilient que permeti que el nostre model econòmic sàpiga fer front amb èxit a altres possibles crisis o desafiaments en el futur.

Per contribuir a aquests objectius, dins del context del PRTR es va aprovar el PERTE de l'economia social i de les cures, que té com a objectiu principal impulsar la transformació de les cadenes de valor estratègiques del sector de les cures i l'economia social, i es caracteritza per la seva naturalesa multisectorial i transversal.

Concretament, el Ministeri actua mitjançant la concessió de subvencions. Es pot fer un seguiment del desenvolupament i de l’execució de les diverses actuacions a través d’aquest enllaç.

Aquest PERTE s'ha constituït en dues fases.

Una primera fase, compresa entre el període 2021-2023 i dotada amb més de 800 milions d'euros (dels quals, al voltant de 805 milions, es deriven d'actuacions finançades amb fons PRTR i, al voltant de 3 milions, amb actuacions dels Pressupostos Generals de l'Estat),

800 millons d'euros

Període 2021-2023

i una segona fase, després de l'aprovació de l'agenda del Pla de recuperació de 2023-2026, que ha elevat la dotació inicial fins als 1.766 milions d'euros, que s’orientaran a impulsar el sector de l'economia social i l'economia de les cures i aniran dirigits a entitats amb criteris socials i equitatius que tenen un objectiu de benestar social, promouen l'ocupació comunitària i defensen els interessos de col·lectius diversos.

1.766 millons d'euros

Període 2023-2026

A l’octubre de 2024, després de la suma de diverses actuacions per part dels deu departaments ministerials implicats en aquest PERTE, la quantia s’eleva a un total de 2.502 milions d’euros.

2.502 millons d'euros

Fins a octubre 2024

La interrelació entre els diferents actors públics i privats i entre els diferents àmbits de l’Administració General de l'Estat que participen en el PERTE requereix una governança per fer efectiva una adequada col·laboració publicoprivada. Per fer-ho, s'articulen els nivells de governança següents:

Governança pública

És necessària la coordinació administrativa i la dotació d'una governança interministerial en el marc del PERTE que, en l'àmbit de les competències de cadascun dels departaments ministerials implicats, permeti la presa de decisions amb la transparència i la rendició de comptes que el sector públic exigeix, a través, per tant, d'un grup de treball constituït a aquest efecte.

El grup de treball interministerial està presidit per la vicepresidenta segona del Govern i titular del Ministeri de Treball i Economia Social. La vicepresidència està ocupada per la persona titular del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030.

En la seva tasca de coordinació i seguiment, és un sistema que permet vigilar que, al PERTE, es compleixen els requisits horitzontals de la normativa d'ajuts d'Estat, el no finançament de despeses recurrents i el doble finançament. També s'ha previst que tots els fons provinents de l'MRR tinguin un sistema reforçat de lluita contra el frau i els conflictes d'interès.

Governança publicoprivada

Aquest PERTE compta amb una aliança estratègica que impulsi les inversions públiques i privades mitjançant l'acció coordinada de les administracions públiques, les universitats, els centres de recerca i les entitats i les associacions que engloben les entitats de l'economia social.

L'Aliança per l'Economia Social i de les Cures està presidida per la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, que podrà delegar les seves funcions en la persona que així s'estableixi a la resolució de nomenament corresponent, i la vicepresidència correspon a la persona titular del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, les funcions de la qual també podran ser objecte de delegació.

Així mateix, l'Aliança compta amb la participació de la Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social (CEPES) com a entitat rellevant i representativa de l'economia social, amb l'objectiu d'aportar informació i orientació, aprofitant l'experiència i el coneixement dels seus membres, i amb la finalitat d'apropar les inquietuds i les necessitats de les entitats que integren l'economia social.

En conclusió, mitjançant aquest PERTE, i a través de nou línies d'actuació, es volen aconseguir els objectius següents:

Objectiu 1

Impuls i desenvolupament de l'economia social espanyola i del seu potencial transformador.

1.1 Línia d’actuació

Transformacions empresarials a models d’economia social per salvar empreses i ocupació.

1.2 Línia d’actuació

Millora de la competitivitat entre les PIMES d'economia social per tal d’afrontar amb més garantia les transformacions digital i mediambiental.

1.3 Línia d’actuació

Impulsar el desenvolupament de mecanismes avançats d'intercooperació en les PIMES de l'economia social per garantir-ne la sostenibilitat.

Objectiu 2

Desenvolupament i impuls d'uns serveis avançats en l'àmbit de les cures, accessibles i centrats en les persones.

2.1 Línia d’actuació

Professionalització del sector de les cures sanitàries i de la dependència.

2.2 Línia d’actuació

Mesures de suport a la lluita davant del repte demogràfic.

2.3 Línia d’actuació

Educació, qualificació i requalificació digital i sostenible.

2.4 Línia d’actuació

Espai de dades per al bé comú i la innovació social.

2.5 Línia d’actuació

Eina digital que faciliti el contacte entre consumidors i productors per a la venda i distribució dels articles agroalimentaris als mercats locals.

2.6 Línia d’actuació

Mesures per a la promoció i l'impuls de la igualtat de gènere.

Objectiu 3

Desenvolupament del HUB d'avantguarda de l'economia social.

Accedeix des d'aquí al Conveni marc entre el Ministeri de Treball i Economia Social (MITES) i la Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social (CEPES) per a la definició del règim jurídic de la col·laboració per a la creació del Hub d'avantguarda en referència a l’economia social.

Accedeix des d’aquí al Reial Decret de concessió directa d’una subvenció a la Confederació Empresarial Espanyola de l’Economia Social (CEPES) destinada a la creació d’un Hub d’avantguarda que, mitjançant la transferència i l’intercanvi de coneixements, aglutini la recerca, generi sinergies entre els actors i fomenti las xarxes d’actuació en matèria d’economia social, per tal de tenir un impacte no només en l’ecosistema espanyol sinó també en l’europeu i l’internacional.