L'economia social (ES), com a activitat, està vinculada històricament a les associacions populars i les cooperatives, que conformen el seu eix vertebrador. El sistema de valors i els principis d'actuació de les associacions populars, reflectits en el cooperativisme històric, han servit de base al concepte modern d'ES, que s'estructura al voltant de tres grans famílies d'organitzacions (les cooperatives, les mútues i les associacions), encara que avui també hi hagi altres fórmules d'ES (com les fundacions o empreses d'inserció, entre d'altres).
El 1844, la societat dels Pioners de Rochdale va crear la primera cooperativa moderna i va inspirar la creació de l'Aliança Cooperativa Internacional el 1895.
L’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) és la portaveu de les cooperatives arreu del món, que són empreses centrades en les persones, empreses que pertanyen als seus membres, qui les dirigeixen de manera democràtica per donar resposta a les necessitats i aspiracions socioeconòmiques comunes.
L'ACI és una organització independent i no governamental que es va establir el 1895 per unir, representar i treballar al servei de les cooperatives de tot el món. L'ACI ofereix una veu global i un fòrum per al coneixement, l’experiència i l’acció coordinada per a les cooperatives.
El 1995, l'ACI va adoptar la Declaració sobre la Identitat Cooperativa, on es recullen la definició de cooperativa, els valors de les cooperatives i els set principis cooperatius.
Avui dia, més de 305 organitzacions de 103 països d’arreu del món són membres de l’Aliança Cooperativa Internacional. Els membres de l'ACI són organitzacions cooperatives internacionals i nacionals de tots els sectors de l'economia: agricultura, banca, consum, pesca, salut, habitatge, assegurances i indústria i serveis.
A través d'aquest enllaç, accedireu a un mapa interactiu que mostra tots els membres de l'ACI: Membres de l'Aliança Cooperativa Internacional | ACI.
Avenue Milcamps, 105
1030 - Bruselas - Bélgica
L’Aliança Global per les Cures es constitueix com la primera comunitat global multiactor que facilita i propicia espais de diàleg, anàlisi, intercanvi d'experiències i aprenentatges sobre les cures i el reconeixement d’aquestes com una necessitat, un treball i un dret. S'articula a través dels governs, la societat civil, les associacions gremials, el sector de la filantropia, els organismes internacionals i l'acadèmia amb la intenció d'implementar l'agenda de les cures des de l’àmbit local fins al global.
L'Aliança Global per les Cures va ser coconvocada pel Govern de Mèxic, a través de l'INMUJERES (Institut de les Dones) i ONU Dones. Es va anunciar al Fòrum Generació Igualtat, a Mèxic, el març de 2021, i es va llançar a París, el juliol del mateix any, com una acció col·lectiva i multiactor per posicionar i avançar l'agenda de les cures.
Actualment, compta amb un total de 167 membres, entre els quals:
Direcció de la seu del Secretariat Tècnic
Oficines de l'Institut Nacional de les Dones, de Mèxic
Barranca del Muerto 209
San José Insurgentes, Alcaldía Benito Juárez
CP 03900, Ciudad de México, México.
La Confederació Europea de Cooperatives Industrials i de Serveis (CECOP) té com a objectiu introduir la democràcia i la solidaritat al lloc de treball, amb un creixement econòmic sostenible que busca la cohesió social. Els seus objectius són la consecució d'una ocupació digna i una inclusió social, el foment de l'emprenedoria i un creixement sostenible.
Aquesta confederació està formada, al mateix temps, per federacions de cooperatives de l’àmbit nacional i organitzacions que promouen el cooperativisme. Representa a més de 27 membres, que pertanyen a 16 països europeus, i dona veu a 40.000 empreses i 1,3 milions de treballadors.
C/O European Cooperative House
Avenue Milcamps, 105
1030 – Bruselas - Bélgica
Copa-Cogeca són dues entitats que treballen unides per representar els agricultors i les cooperatives agràries de la Unió Europea. La seva missió principal és assegurar que l'agricultura de la Unió Europea sigui un sector sostenible, innovador i competitiu, així com garantir la seguretat alimentària a Europa.
COPA
El Comitè d'Organitzacions Professionals Agrícoles (COPA) representa més de 22 milions d'agricultors europeus. Entre els seus objectius, hi ha l'elaboració de polítiques i iniciatives estratègiques eficaces amb què conscienciar sobre el paper multifuncional de les explotacions agrícoles i promoure uns ingressos decents per als agricultors. Actua com a xarxa central per a les qüestions agrícoles dels seus membres i com una plataforma d'intercanvis per desenvolupar solucions, tant dins de la Unió Europea com fora.
A més, presenta un discurs públic sòlid davant la Unió Europea amb què mostra les posicions dels agricultors a qui representa i promou el desenvolupament d'un sector agrícola i forestal més beneficiós. Alhora, participa, també, a les plataformes internacionals, on promou i difón les seves posicions.
COGECA
La Confederació General de Cooperatives Agrícoles (COGECA) representa, per la seva banda, els interessos generals i específics de les cooperatives agroalimentàries, forestals i pesqueres entre les institucions de la UE i altres organitzacions socioeconòmiques que contribueixen a la presa de decisions a Europa.
COGECA inclou, entre els seus objectius, l’enfortiment de la xarxa de cooperatives agrícoles europees i promou la cooperació empresarial entre elles. Per fer-ho, facilita l'intercanvi de pràctiques òptimes, estableix plataformes de diàleg en pro de solucions que s'adeqüin als problemes presents i futurs que puguin sorgir i promou i presenta solucions innovadores.
També contribueix en l’elaboració d’anàlisis jurídiques, econòmiques, financeres i socials que siguin d'interès per a les cooperatives agroalimentàries, forestals i pesqueres.
Rue de Trèves 61
1040 Bruxelles
Bélgica
L’Eurocoop és una de les primeres organitzacions no governamentals reconegudes per la Comissió Europea, que busca la promoció dels interessos de les cooperatives de consum i dels seus socis consumidors. En total, s’hi agrupen 20 membres nacionals, que suposen un total de 7.000 empreses cooperatives que donen feina a uns 750.000 empleats. De manera aproximada, factura un total de 72.000 milions d'euros anuals. Entre els seus membres, hi ha la cooperativa espanyola HISPACOOP (Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors i Usuaris).
La seva finalitat és representar i defensar l'estructura i l'ètica de les empreses cooperatives de consum en l’àmbit europeu i participar en diferents plataformes i grups de treball que permetin donar visibilitat als seus membres.
El Fòrum Global de l'Economia Social (GSEF) és una associació internacional de governs locals, xarxes i societat civil compromesos amb la promoció de l'economia social i solidària com a mitjà per assolir un desenvolupament local inclusiu i sostenible. Per fomentar l’economia social, el GSEF organitza fòrums internacionals bianuals, juntament amb les ciutats que hi estan associades en diferents continents, i reuneix actors d'organitzacions internacionals, governs locals i centrals, així com les xarxes de la societat civil. Aquests fòrums bianuals han crescut tant que es troben entre les reunions internacionals sobre economia social més representatives. D'altra banda, el GSEF opera en cinc àrees clau per a l'economia social i solidària:
Direcció de la Secretaria del GSEF
Hotel de Ville - Place Pey Berland,
Burdeos 33000 – Francia
L’Observatori Iberoamericà de l'Ocupació i l'Economia Social i Cooperativa (OIBESCOOP) és una associació que té com a objectiu la promoció, el desenvolupament, l'estudi, el foment i la protecció de l'economia social, especialment en l'àmbit iberoamericà, i des d'una perspectiva científica i acadèmica. L'OIBESCOOP es va crear el 2008 amb l’objectiu de contribuir a impulsar la vertebració teòrica i pràctica d'un espai comú de l'economia social a Iberoamèrica, Espanya i Portugal.
L'Observatori està format per una Xarxa d'Especialistes d'Iberoamèrica procedents d'Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Equador, El Salvador, Espanya, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Paraguai, Perú, Portugal, Puerto Rico, República Dominicana, Uruguai i Veneçuela. El treball de l'OIBESCOOP s'estructura en set seccions temàtiques que, en conjunt, ofereixen una panoràmica de l'economia social a l'extens territori que recull. Les seccions se centren en temes de legislació, polítiques públiques d’ocupació i emprenedoria, organitzacions d'integració i representació, estudis i recerca, bones pràctiques, gènere i notícies d'actualitat.
Universitat de Saragossa.
Facultat d'Economia i Empresa
Gran Vía, 2,
50005 Zaragoza
Des del mes de maig de 2023, arran de l'adopció de la Resolució de l'Assemblea General de l'ONU 77/281, de 18 d'abril de 2023, sobre economia social i solidària per al desenvolupament sostenible, impulsada per Espanya, la Subdirecció General de Relacions Internacionals del Ministeri de Treball i Economia Social, juntament amb els equips de la Secretaria d'Estat d'Economia Social, han treballat en la configuració d'una Xarxa Iberoamericana d'Economia Social i Solidària (REDESS) juntament amb un grup de països promotors:
L'objectiu és crear una xarxa eficaç que uneixi els estats iberoamericans compromesos en la promoció de l'economia social i solidària per tal d’intercanviar experiència i polítiques públiques, i d’avançar de manera conjunta en els objectius que es van marcar a la resolució de les Nacions Unides sobre economia social i solidària.
La REDESS també compta, com a entitats observadores, amb la participació de les principals organitzacions representatives de l'economia social a l'espai iberoamericà: la Social Economy Europe (amb implantació a la Unió Europea i representativitat de l'economia social d'Espanya i Portugal) i l'Aliança Cooperativa Internacional de les Amèriques, així com amb la participació de persones expertes i d'institucions internacionals implicades en la promoció de l'economia social.
A més, un dels objectius del Ministeri de Treball i Economia Social del Govern d'Espanya dins de la Xarxa és augmentar el nombre de països participants per tal de millorar la cobertura de l'espai iberoamericà.
La Xarxa Intercontinental de Promoció de l'Economia Social Solidària (RIPESS) és una xarxa mundial de xarxes continentals compromeses amb la promoció de l'economia social i solidària. Les xarxes membres de RIPESS (Amèrica Llatina i el Carib, Amèrica del Nord, Europa, Àfrica, Àsia i Oceania) reuneixen, al mateix temps, xarxes nacionals i sectorials, fet que garanteix un fort ancoratge territorial.
En el context mundial actual, RIPESS afavoreix la cooperació intercontinental i fa de portaveu de les propostes de l'ESS tant en l’àmbit local com mundial. Els seus membres creuen en la importància de globalitzar la solidaritat per tal de construir i reforçar una economia que posa la gent i el planeta al centre de la seva activitat.
Dins de la seva estructura, RIPESS integra diferents xarxes i organitzacions, com ara:
En actiu des de l'any 2000 amb el nom de CEP-CMAF (The European Standing Conference of Cooperatives, Mutuals, Associations and foundations), és la veu de 2,8 milions d'empreses i organitzacions de l'economia social a Europa. L'any 2008 canvia la seva denominació i es converteix en l'actual Social Economy Europe. Es tracta d’un soci estratègic de les institucions europees que lidera la política de la UE en matèria d'economia social. Des que es va fundar, exerceix la funció de Secretaria de l'Intergrup d'Economia Social del Parlament Europeu.
La Social Economy Europe compta amb els membres següents:
Rue des Alexiens, 16B
1000 - Bruselas - Bélgica
La Unitat de Cooperatives de l'Organització Internacional del Treball (OIT) es va crear l'any 1920 i, des de llavors, treballa en l'àmbit de les cooperatives i de l'economia social i solidària. En general, les activitats de l'OIT en matèria de cooperatives es regeixen per la Recomanació núm. 193 de l'OIT sobre la promoció de les cooperatives de l'any 2002 (Recommendation R193 - Promotion of Cooperatives Recommendation, 2002 (No. 193) (ilo.org). Des de llavors, més de 117 països han fet servir aquesta recomanació per revisar la seva legislació i polítiques. Actualment, els treballs de la Unitat de Cooperatives de l'OIT es regeixen per la Resolució sobre treball digne i Economia Social i Solidària que es va adoptar l'any 2022.
Aquesta unitat ha elaborat una Estratègia i Pla d'Acció de set anys (2023-2029), el full de ruta de la qual té tres objectius fonamentals:
El Grup de Treball Interinstitucional de les Nacions Unides sobre Economia Social i Solidària (UNTFSSE) es va crear el 2013 com a resposta a una preocupació creixent dins del sistema de les Nacions Unides i a la necessitat de repensar el desenvolupament, arran de les múltiples crisis globals.
Actualment, l'UNTFSSE té 17 membres, entre els quals hi ha agències de l'ONU i de l'OCDE, i 13 observadors. Aquest Grup de Treball té com a objectiu augmentar la visibilitat de l'economia social i solidària tant dins com fora del sistema de les Nacions Unides. Els membres i observadors del Grup de Treball s'han compromès a col·laborar per aconseguir:
Com a fita en la seva trajectòria, destaca l'adopció, el 18 d'abril de 2023, per part de l'Assemblea General de les Nacions Unides, de la Resolució Promoció de l'Economia Social i Solidària per al Desenvolupament Sostenible (A/RES/77/281) (N2311871.pdf (un.org). L'adopció d'aquesta resolució ha estat el resultat d'anys de recerca i promoció contínua per part d'aquest Grup de Treball.
4 Route des Morillons
CH-1211, Genève 22, Switzerland