ÉS ECONOMIA SOCIAL

La creació del Consell per al Foment per a l'Economia Social queda establerta a la disposició addicional segona de la Llei 27/1999, de 16 de juliol, de cooperatives, i és l'òrgan assessor i consultiu per a les activitats relacionades amb l'economia social en l'àmbit de l'Administració General de l'Estat.

Aquest òrgan està integrat al Ministeri de Treball i Economia Social, tot i que no participa en l'estructura jeràrquica d’aquest, i actua com a òrgan de col·laboració i coordinació en matèria d'economia social, en l'àmbit de l'Administració General de l'Estat.

El Llei 27/1999, de 16 de juliol, de cooperatives, en regula l’organització i el funcionament.

Actualment, la persona titular de la Secretaria d'Estat d'Economia Social ostenta la presidència del Consell i la seva composició és:

  1. 20 vocalies, amb rang de director o directora general, en representació de l’Administració General de l'Estat, amb la distribució següent:
    • 2 representants per cadascun dels ministeris següents: de Treball i Economia Social; d'Afers Econòmics i Transformació Digital; de Drets Socials i Agenda 2030, i d’Agricultura, Pesca i Alimentació;
    • 1 representant per cadascun dels ministeris següents: d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions; de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; d'Hisenda; d'Indústria, Comerç i Turisme; de Política Territorial i Funció Pública; de Consum; d'Igualtat; d'Universitats; de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica; per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic; d’Educació i Formació Professional, i de Sanitat.
  2. 20 vocalies de les administracions autonòmica i local, de les quals:
    • 19 vocalies en representació de cadascuna de les comunitats autònomes i de les ciutats de Ceuta i Melilla,
    • 1 vocalia designada per la Federació Estatal de Municipis i Províncies, en representació de les entitats locals.
  3. 20 vocalies en representació de les entitats de l'economia social d'àmbit estatal, de la manera següent:
    • 18 a proposta de les confederacions intersectorials representatives d'àmbit estatal,
    • 2 a proposta de les entitats sectorials majoritàries de l’economia social que no quedin representades per les confederacions intersectorials anteriors.
  4. 3 vocalies en representació de les organitzacions sindicals més representativesd’àmbit estatal.
  5. 5 vocalies designades pel Ministeri de Treball i Economia Social entre persones de renom en l'àmbit de l'economia social, després d’escoltar les entitats de l'economia social a què fa referència la lletra d) d’aquest apartat.

El Consell per al Foment de l’Economia Social funciona en Ple i en Comissió Permanent. El Ple del Consell es reunirà, com a mínim, dues vegades l'any en sessió ordinària i, de manera extraordinària, quan així ho acordi la Presidència, a iniciativa pròpia o a sol·licitud d'un terç dels seus membres.

Podran constituir-se al si del Consell els grups de treball que el Ple acordi per a l’elaboració d'estudis o propostes en temes que afectin els objectius del Consell. Els grups de treball poden demanar, a través de la Secretaria, tota la informació que sigui necessària per al compliment de les seves funcions.

El Consell per al Foment de l'Economia Social té les competències següents:

  • Informar i col·laborar en l'elaboració de projectes sobre qualsevol disposició legal o reglamentària que afecti entitats de l’economia social.
  • Elaborar els informes que el Ministeri de Treball i Economia Social i altres departaments ministerials sol·licitin.
  • Evacuar un informe previ en l'elaboració i l'actualització del catàleg d'entitats de l'economia social del Ministeri de Treball i Economia Social.
  • Informar les estratègies i els programes de desenvolupament i foment de l'economia social.
  • Elaborar estudis i informes sobre qüestions i problemes que afectin l'economia social i, especialment, sobre el reforç del coneixement, la presència institucional i la projecció internacional de l'economia social.
  • Vetllar per la promoció i el respecte als principis orientadors contemplats a l'article 4 de la Llei 5/2011, del 29 de març, d'economia social.
  • Emetre un informe previ en l'adopció de les mesures d'informació estadística de les entitats d’economia social.
  • Tantes funcions i competències com se li atribueixin per disposicions legals i reglamentàries.