ÉS ECONOMIA SOCIAL

Les dones tenen un gran pes en l'economia social espanyola; no obstant això, els llocs de direcció i d'òrgans d'administració segueixen sense reflectir una adequada paritat entre homes i dones.

El 2023, l’OCDE va elaborar l'informe «Beyond pink-collar jobs for women and the social economy» sobre la participació de les dones en les empreses i entitats de l'economia social. Aquest informe posa el focus en el fet que, si bé la participació de les dones és més elevada a les entitats de l'economia social, encara queda marge per avançar cap a una participació superior en els llocs de responsabilitat de les diferents entitats.

Tot això ha fet que, des del Ministeri de Treball i Economia Social, a través del Comissionat Especial per a l'Economia Social, s'hagi impulsat i promogut la creació d'un grup de dones líders en economia social.

La creació d'aquest grup de treball té com a objectiu donar a conèixer l'important paper de les dones als més alts nivells de l'economia social, dirigint empreses i entitats d'economia social. També té l’objectiu de posar en relleu la necessitat de continuar avançant cap a la igualtat efectiva en l'univers empresarial de l'economia social.

La següent cita d'aquesta iniciativa serà a Múrcia, a finals de març del 2025, en un acte amb cent dones espanyoles que ocupen posicions de lideratge en l'economia social.

El grup Dones Líders està treballant en l'elaboració d'un full de ruta amb les línies d'actuació a abordar els pròxims anys, per abordar principalment quatre eixos de treball:

  • Eix de formació i emprenedoria.
  • Eix de visibilització i referents.
  • Eix d'estadístiques i recerca.
  • Eix d'eines i xarxes per a l'acció.

La primera reunió del grup de dones líders de l’economia social es va celebrar el 27 de març de 2023. La presentació pública del grup, que va comptar amb la presència de la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va ser el 2 de juny de 2023.

Donant continuïtat als objectius del grup de treball de Dones Líders, el 14 de novembre de 2023 es va celebrar, a la sala de cambra del Palau de Congressos Kursaal de Sant Sebastià, un esdeveniment paral·lel del Congrés europeu d'economia social amb el nom de «Conversa entre dones líders de l'economia social: reptes i desafiaments per a una economia social catalitzadora de la igualtat en un món global».

Entre les dones que van participar en aquest debat no només van estar aquelles pertanyents a aquest Grup de Treball, sinó també altres dones líders en diferents contexts internacionals:

  • Per part del grup de treball de dones líders de l’economia social, es va comptar amb la participació de Carmen Marcuello (presidenta d'OIBESCOOP, vicepresidenta de CIRIEC-Espanya i catedràtica de la Universitat de Saragossa) com a moderadora i, com a ponents del panell: Ana Olveira (presidenta d'Espazo Coop-Unión de Cooperativas Galegas), Leire Mugerza (vicepresidenta de CEPES i presidenta del Congrés Mondragón) i Jone Nolte (presidenta de LABORPAR i directora d'ASLE).
  • Per part de dones líders en l’àmbit internacional, van intervenir Sandra Moreno (secretària executiva de RIPESS Xarxa Intercontinental de Promoció de l'Economia Social Solidària), Simel Esim (cap de programa al Departament d'Empreses de l’OIT) i Barbara Sak (directora de CIRIEC-Internacional).
  • Finalment, per part del Ministeri de Treball i Economia Social, les conclusions del conversatori van ser a càrrec d’Ana Bermúdez Odriozola (sotsdirectora general de l'Oficina Tècnica del Comissionat Especial) i Araceli Bayón Gayo (sotsdirectora general de la Delegació Especial per a l'Economia Social).

En aquest esdeveniment es van abordar diversos temes, des dels reptes més destacats als quals s'enfronta l'economia social i solidària des d'una perspectiva de gènere, fins a les aportacions més significatives de l'economia social en matèria d'equitat de gènere, així com les oportunitats de col·laboració i aliances en l’àmbit internacional, que s'haurien d'explorar per tal de continuar avançant en la igualtat de gènere en l'economia social.

A més, es va posar l'accent en qüestions com ara:

  • Millorar la participació activa i la representació de les dones als llocs de lideratge de l'economia social;
  • Oferir nous models d'organització social;
  • Millorar la conciliació personal i familiar, i fomentar la responsabilitat compartida;
  • Optimitzar la qualitat de l'ocupació i reduir les desigualtats salarials i de lideratge entre home i dones;
  • Fomentar la igualtat d'oportunitats, especialment en el món rural;
  • Donar suport a l'apoderament de les dones que formen part de les entitats de l'economia social.